czwartek, 11 grudnia 2014

Racuszki drożdżowe z figami i jabłkiem

Słodkie co nieco.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka 25 dkg
  • drożdże 4 dkg
  • jajka 3 szt
  • mleko ok. 1/2 l
  • cukier 5 dkg
  • figi suszone 10 dkg
  • jabłka 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • dżem figowy 5 łyżeczek

Sposób wykonania:
Drożdże rozmieszać z cukrem i szklanką mleka. Dodać mąkę, jajka. wszystko utrzeć na gładką masę. Wlać resztę mleka. Całość wyrobić drewnianą łyżką. Odpowiednie ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza i gęstość śmietany. Do zrobionego ciasta dodać pokrojone w kostkę figi i półplasterki jabłka. Wszystko razem zamieszać, pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta, na rozgrzanym tłuszczu, smażyć racuszki (z obu stron, na złoty kolor).
Podawać polane sosem z dżemu figowego.

Sos: Dżem figowy zagotować z dwiema łyżkami wody.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.