Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka 25 dkg
- drożdże 4 dkg
- jajka 3 szt
- mleko ok. 1/2 l
- cukier 5 dkg
- figi suszone 10 dkg
- jabłka 2 sztuki
- olej do smażenia
- dżem figowy 5 łyżeczek
Sposób wykonania:
Drożdże rozmieszać z cukrem i szklanką mleka. Dodać mąkę, jajka. wszystko utrzeć na gładką masę. Wlać resztę mleka. Całość wyrobić drewnianą łyżką. Odpowiednie ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza i gęstość śmietany. Do zrobionego ciasta dodać pokrojone w kostkę figi i półplasterki jabłka. Wszystko razem zamieszać, pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta, na rozgrzanym tłuszczu, smażyć racuszki (z obu stron, na złoty kolor).
Podawać polane sosem z dżemu figowego.
Sos: Dżem figowy zagotować z dwiema łyżkami wody.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.