Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna 40 dkg
- drożdże 4 dkg
- cukier 3 łyżki
- szklanka mleka
- masło 10 dkg
- żółtka 2 szt
- jajko 1 szt
- mak 25 dkg
- cukier 1 szkl
- masło 5 dkg
- białka 2 szt
- olejek migdałowy
- suszone morele 10 dkg
- mleko 1 szkl (do gotowania maku)
Sposób wykonania:
Masa makowa: Mak gotować w mleku z wodą przez ok. 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, pokrojone suszone morele oraz kilka kropli olejku migdałowego.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Całość dobrze wymieszać.
Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopione masło. Gotowe, wyrobione
ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim masę makową.
Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Strucle włożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Upieczone ciasto można polukrować lub polać czekoladą, w zależności od preferencji.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.