piątek, 19 grudnia 2014

Strucla makowa z morelami

U mnie już na całego świątecznie, skupowanie produktów, ostatnie poprawki w zaplanowanym menu. Oczywiście na świątecznym stole nie może zabraknąć strucli makowej. 

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna 40 dkg
  • drożdże 4 dkg
  • cukier 3 łyżki
  • szklanka mleka
  • masło 10 dkg
  • żółtka 2 szt
  • jajko 1 szt
masa makowa:
  • mak 25 dkg
  • cukier 1 szkl
  • masło 5 dkg
  • białka 2 szt
  • olejek migdałowy
  • suszone morele 10 dkg
dodatkowo:
  • mleko 1 szkl (do gotowania maku)

Sposób wykonania:
Masa makowa: Mak gotować w mleku z wodą przez ok. 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, pokrojone suszone morele oraz kilka kropli olejku migdałowego.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Całość dobrze wymieszać.

Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopione masło. Gotowe, wyrobione
ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim masę makową.
Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Strucle włożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Upieczone ciasto można polukrować lub polać czekoladą, w zależności od preferencji.
 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.