Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto na pierogi:
- mąka 30 dkg
- 2 jajka
- woda 200- 300 ml
- szczypta soli
- ugotowane, suszone grzyby 5 dkg
- 30 dkg kiszonej kapusty
- cebula 1 szt
- olej
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby i kiszoną kapustę. Wszystkie składniki wymieszać, smażyć przez chwilę. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Z mąki, jajek, wody i odrobiny soli zarobić ciasto na pierogi. Wodę dodawać stopniowo, w zależności od potrzeby. Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy nakładać porcję farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotować kilka minut, w lekko osolonej wodzie.
Smacznego.
Uwielbiam - już czekam na Wigilie by je znów zjeść!
OdpowiedzUsuń:))
UsuńPierogi zawsze. To jedno z moich najbardziej ulubionych tradycyjnych dań polskiej kuchni. Twoje prezentują się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
Dzięki :)
Usuń