piątek, 19 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne... do barszczu. Pozycja obowiązkowa 24 grudnia, prawda?

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto na pierogi:
  • mąka 30 dkg
  • 2 jajka
  • woda 200- 300 ml
  • szczypta soli
farsz:
  • ugotowane, suszone grzyby 5 dkg
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • cebula 1 szt
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier


Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby i kiszoną kapustę. Wszystkie składniki wymieszać, smażyć przez chwilę. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Z mąki, jajek, wody i odrobiny soli zarobić ciasto na pierogi. Wodę dodawać stopniowo, w zależności od potrzeby. Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy nakładać porcję farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotować kilka minut, w lekko osolonej wodzie.
 

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam - już czekam na Wigilie by je znów zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi zawsze. To jedno z moich najbardziej ulubionych tradycyjnych dań polskiej kuchni. Twoje prezentują się wyśmienicie.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.