Składniki, których będziemy potrzebować:
- makaron łazanki 500g
- świeża biała kapusta 1 kg
- mięso wieprzowe mielone (u mnie z łopatki) 70 dkg
- smalec 2 łyżki
- cebula 1 sztuka
- pieprz czarny mielony
- sól
Sposób przygotowania:
Kapustę obrać z pierwszych, gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb*. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia.
W czasie gdy kapusta stygnie możemy zabrać się za przygotowanie mięsa. Należy go podsmażyć na smalcu, doprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika.
Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach kapusty, następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą. Całość podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła.
Łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, połączyć z mięsem i kapustą. Całość posolić, posypać obficie pieprzem. Wszystko razem wymieszać i zapiekać przez 10 minut.
Łazanki smakują fantastycznie, gdy popijemy je czerwonym barszczem.
*Głąb z kapusty usuwamy w 90 %, resztę zostawiamy po to, aby liście kapusty
nam się zupełnie nie rozpadły, zwłaszcza w gotowaniu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.