Składniki, których będziemy potrzebować:
- zakwas buraczany 1 litr
- wywar mięsny 1 litr
- pietruszka korzeń 2 sztuki
- marchew 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki (jeżeli korzystamy z kupnego zakwasu lub robiliśmy nasz zakwas bez czosnku)
- sól
- pieprz czarny (ziarna) 5 sztuk
- majeranek 1 łyżka
- ziele angielskie 3 sztuki
- liście laurowe 3 sztuki
Warzywa (marchew, pietruszkę) obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (1 litr), solimy, gotujemy około 30 minut, od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po 20 minutach wlewamy wywar mięsny, zakwas buraczany, dodajemy cebulę i czosnek, całość gotujemy jeszcze, jak pewnie nie trudno się domyślić, 10 minut. Ugotowany barszcz przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.