sobota, 3 stycznia 2015

Ciasto krucho-drożdżowe z makiem

Bardzo lubię makowe ciasta, które generalnie kojarzą mi się ze świętami. I fakt faktem, na moim stole makowce pojawiają się raczej tylko przy okazji Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy Odpustu. Często są to tradycyjne, drożdżowe strucle makowe. Tym razem pokusiłam się o niewielką zmianę, jeżeli chodzi o samo ciasto. Zamiast typowego ciasta drożdżowego zrobiłam krucho- drożdżowe. Mała zmiana a cieszy.

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:

  • cukier 3 łyżki
  • drożdże 12 dkg
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • żółtka 4 sztuki
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 60 dkg
  • margaryna 35 dkg
masa makowa:
  • mak 40 dkg
  • cukier około 2 szklanki (można dać pełne dwie szklanki, jeżeli lubicie bardziej słodkie ciasta)
  • masło lub margaryna 10 dkg
  • białka 4 sztuki
  • olejek migdałowy
  • orzechy włoskie 10 dkg
dodatkowo:
  • mleko 1 szklanka (do gotowania maku)

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby trochę wyrosły. Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny.

Masa makowa: Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, posiekane drobno orzechy włoskie oraz kilka kropli olejku migdałowego.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Całość dobrze wymieszać.


Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować. Masę makową również podzielić na trzy części. 













Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 stopni, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 170 stopni.

 







Upieczone ciasta polukrować.

 


















Smacznego.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.