Składniki, których będziemy potrzebować:
- ziemniaki 15 sztuk
- cebula (duża) 3 sztuki
- grzyby leśne suszone 10- 15 dkg
- jajka 5 sztuk
- smalec 3 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- śmietana 18% 4- 5 łyżek
Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej 12 godzin przed gotowaniem). Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w plastry. Namoczone grzyby również ugotować, następnie przecedzić, wywaru nie wylewać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce smalcu.
W naczyniu, w którym będziemy zapiekać ziemniaki (u mnie garnek) rozpuścić pozostałą część smalcu. Ułożyć 1/3 ziemniaków, posypać je pieprzem, posolić. Kolejna warstwa to jajka, które z kolei przykrywamy warstwą grzybów (pokrojone w paski). Teraz kolejna warstwa ziemniaków, sól i pieprz. Cebula, grzyby. Ostatnia warstwa to oczywiście ziemniaki. Całość należy zalać zawiesiną ze śmietany i wywaru z grzybów. Tak przygotowaną danie dusić pod przykryciem przez 20 minut.
U mnie w domu ziemniaki po nelsońsku zajadamy solo, ale można z dodatkiem korniszonów czy surówek.
Smacznego.
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń