piątek, 2 stycznia 2015

Piernikowy murzynek z serem

Jeszcze mi nie minęła chęć na piernikowe, świąteczne ciasta. Toteż dwa dni temu wpadłam na pomysł, aby upiec murzynek z serem, ale o lekko korzennym smaku. Powiem nieskromnie, że ciasto wyszło baaardzo smaczne.

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
  • woda 2 łyżki
  • margaryna 25 dkg
  • kakao  4 dkg
  • przyprawa do piernika 4 dkg
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 4 sztuki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mleko 8 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
masa serowa:
  • ser biały tłusty 60 dkg
  • jajka 4 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masło 6 dkg
  • grysik 4 łyżki
  • rodzynki 80g
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Sposób wykonania:
Ciasto: W garnuszku roztapiamy margarynę z kakao, przyprawą do piernika i wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Przy użyciu miksera ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Jeżeli w naszej masie pojawiają się małe pęcherzyki powietrza, widzimy że masa zwiększyła swoją objętość, to znaczy że czas aby dodać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Po połączeniu składników, całość nadal ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzoną margarynę. Na końcu do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i teraz już, bez użycia miksera, a z drewnianą łyżką w dłoni, przystępujemy do delikatnego przemieszania ciasta. Gotową masę wylewamy na brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
 

Masa serowa: Ser biały mielimy. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zmielonego sera, nadal ucieramy. Dodajemy grysik, roztopione masło, proszek do pieczenia i rodzynki, mieszamy wszystkie składniki. Na końcu, podobnie jak przy cieście, dodajemy ubite na pianę białka i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy masę.


Masę serową, w formie kleksów, wykładamy na ciasto piernikowe.
Ciasto pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia temperaturę można nieco zmniejszyć (170 stopni).
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 



Smacznego.



6 komentarzy:

  1. To musi być ekstra połączenie :3 mmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło bardzo fajnie. W rezultacie mam i piernik i sernik :))

      Usuń
  2. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4900 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.