niedziela, 4 stycznia 2015

Muffinki makowe

Powstały przez przypadek. Piekłam makowiec, zostało mi trochę masy makowej. Pomyślałam, że dodam mąki, proszku do pieczenia i spróbuję upiec muffiny. Wyszło smacznie. Polecam.


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • mak 250 g
  • cukier 1 szklanka
  • masło 50 g
  • białka 4 sztuki
  • orzechy włoskie 50 g
  • płatki migdałów 50 g
  • kasza manna 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka  
  • mleko 500ml (do gotowania maku)














Sposób wykonania:
Mak gotujemy w mleku przez około 3 godziny, studzimy, mielimy trzykrotnie. Dodajemy cukier, roztopione masło, posiekane drobno orzechy włoskie, płatki migdałów. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą makową. Na końcu dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. 




















Masę makową nakładamy do papilotek (około 2 łyżek na 1 sztukę), pieczemy w formie do muffinek. Jeżeli nie posiadamy takiej formy układamy muffiny na zwykłej blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia lub do suchego patyczka.
Gotowe muffinki dekorujemy.

 
Smacznego.





2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.