- ćwiartki z kurczaka 4 sztuki
- ananas z puszki 4 krążki
- zielona ostra papryczka 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- oliwa z oliwek
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- brandy 2 łyżki
- sos sojowy 3 łyżki
- przecier pomidorowy 2 łyżki
- sól
- pieprz biały mielony
- ocet winny 1 łyżka
Sposób wykonania:
Na początek marynata do mięsa: W misce wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej, przecier, brandy, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną.
Marynatą posmarować nogi z kurczaka (wcześniej posolone i posypane pieprzem), odstawić na godzinę do lodówki.
W czasie, gdy mięso leżakuje, przygotować dodatki: Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, ananasa na drobne kawałki. Wszystko podsmażyć na oliwie z oliwek, dodając ocet winny, a po kilku minutach 1/2 szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem prze 5 minut. Gotowe warzywa powinny być lekko twardawe.
Na oddzielnej patelni, na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kurczaka (czas: 50 minut). Ja w czasie smażenia mięsa podlewałam je odrobiną wody, od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.
Usmażone mięso przełożyć na patelnię z warzywami, podgrzewać razem przez 10 minut, aby kurczak przeszedł smakiem papryki, cebuli i ananasa.
Potrawę serwować z pieczywem, albo ryżem.
Smacznego.
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam kurczaka, a w takiej formie musi być swietny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńApetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń