Składniki, których będziemy potrzebować:
placki ryżowe:
- ryż brązowy 100g
- jajka 2 sztuki
- mąka 15 dkg
- mleko 100 ml
- papryczka chili 1/2 sztuki
- suszona kolendra
- mielony imbir
- sól
- pieprz czarny mielony
- pieczarki 10 dkg
- ser lazur złocisty 50g
- sól
- pieprz czarny mielony
- masło 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, osączyć, wystudzić. Dodać mąkę, jajka,
suszoną kolendrę, mielony imbir, pieprz oraz posiekaną papryczkę chili. Masę dobrze wymieszać, dolać mleko. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać mąki, jeżeli zbyt gęsta dolać troszkę więcej mleka. Z gotowej masy, na rozgrzanej patelni, usmażyć placuszki ryżowe.
Sos grzybowy: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz czarny mielony oraz ser pleśniowy. Całość dusić przez kilka minut, aby smaki połączyły się ze sobą.
Smacznego.
Smacznie :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń