niedziela, 11 stycznia 2015

Zapuszkowana sałatka

To taka typowa sałatka zimowa, ponieważ zawiera wyłącznie warzywa konserwowe, których smak uzupełnia dodatek kabanosu wieprzowego. Prosta i szybka w wykonaniu, jednocześnie bardzo smaczna. Można ją podawać na dwa sposoby, z majonezem lub z lekkim sosem typu vinegrette.
Wybierzcie sami, która wersja bardziej Wam odpowiada.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kabanos wieprzowy 4 laski
  • biała fasola 1 puszka
  • czerwona fasola 1 puszka
  • pieczarki marynowane 300g
  • czerwona papryka konserwowa  300g
  • ogórki kiszone lub konserwowe 2 sztuki
  • majonez 1- 2 łyżki
lekki sos vinegrette:
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ocet winny 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Sałatka, która uda się każdemu. Fasolkę (oba rodzaje) odcedzić z zalewy, paprykę konserwową pokroić w paseczki, ogórki w kostkę, pieczarki na połowę lub ćwiartki, w zależności od wielkości pieczarek. Warzywa wymieszać, następnie dodać kabanos, również pokrojony, najlepiej w małe kawałki. Całość wymieszać z majonezem lub z sosem vinegrette*.

*Oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym, cukrem i pieprzem, tak aby utworzyły jednolity sos.

Smacznego.

Wersja z majonezem
Wersja z sosem vinegrette

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.