sobota, 28 lutego 2015

Mintaj zapiekany z tymiankiem

Świeża ryba pieczona bez tłuszczu, pachnąca tymiankiem. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • filety z mintaja 6 sztuk
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółta 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży tymianek 1/2 pęczka


 

Sposób wykonania:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowaną kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy, każdy ząbek przecinamy na połowę, mieszamy z papryką.
Warzywa solimy, posypujemy pieprzem, następnie rozkładamy na blaszce (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożonej folią aluminiową i posypujemy świeżym tymiankiem.
 

Rybę płuczemy, osuszamy, solimy, oprószamy pieprzem i układamy na papryce. Na wierzch dajemy jeszcze trochę tymianku. Całość przykrywamy folią aluminiową, aby ryba nie wysuszyła się podczas pieczenia, zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Smacznego.


 


2 komentarze:

  1. Beatko, widzę, że u Ciebie na talerzu wiosna zapanowała :) Pyszne danie zaprezentowałaś :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosennie i kolorowo, trzeba sobie jakoś umilać ten deszczowy czas. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.