środa, 22 lipca 2015

Salsa pomidorowo- ogórkowa

Lekka i świeża sałatka, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Do tego banalnie prosta w wykonaniu i nie wymagająca skomplikowanych czy trudno dostępnych składników. U mnie podana do cukinii faszerowanych mięsem i serem.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeże pomidory 2 sztuki (duże)
  • ogórki  gruntowe 4 sztuki
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ocet około 1 łyżeczka 

Sposób wykonania:
Pomidory myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki, cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną octu.

Uwaga: Salsę najlepiej wykonać na krótko przed podaniem, ponieważ dłużej przechowywana wydziela sporo soku, zarówno z pomidorów,  jak i z ogórków.

Smacznego.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki. One są pyszne i tak pięknie pachną. Pomidor, ogórek i cebulka, mniam, mniam,,,, I właśnie wczoraj o takiej myślałam. Robię bardzo podobnie. Jedynie zamiast octu daję oliwę. Też jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że to może nie jest super zdrowe, ale ja uwielbiam dodawać ocet do tej sałatki :D

      Usuń
    2. Dodawanie octu do potraw wcale nie jest niezdrowe. Ocet poprawia trawienie.
      Taką wiedzę kiedyś nabyłam za pomocą telewizora i się tego trzymam, bo lubię ocet w sałatkach. Będę musiała spróbować również tej propozycji :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.