Składniki, których będziemy potrzebować:
- kasztany jadalne 500 g (po obraniu 300 g)
- mleko 400 ml
- cukier 4 łyżki
- śmietanka 30% 200 ml
- żelatyna 1 łyżka
- śliwki suszone bez pestek 50 g
Sposób wykonania:
Kasztany myjemy, delikatnie nacinamy na krzyż, zalewamy wodą, gotujemy 10 minut, po czym jeszcze ciepłe obieramy ze skorupek. Pozbywamy się również jasnobrązowej otoczki, czyli takiej drugiej warstwy ochronnej w kasztanie. Obrane kasztany zalewamy mlekiem i na małym ogniu gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier, odstawiamy do wystudzenia.
W blenderze ubijamy śmietankę, dodajemy zimne kasztany z mlekiem, którego po ugotowaniu kasztanów jest już bardzo mało. Całość blendujemy. Gdy masa jest już jednolita dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Śliwki układamy w foremkach i zalewamy je gotowym kremem kasztanowym.
Tak przygotowany deser odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Gotowy mus podajemy z sosem owocowym.
Smacznego.
Bardzo fajny deser. Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJa kasztany lubię bardzo, więc taki deser z pewnością by mnie zachwycił :)
OdpowiedzUsuń