Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 2 sztuki
- śmietana 18% do zup i sosów 150 ml
- sól
- świeże pieczarki 4 sztuki (same kapelusze)
- papryka 1/2 sztuki (u mnie pół na pół żółta i czerwona papryka)
- ćwiartka cebuli
Sposób wykonania:
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Warzywa podsmażyć na patelni, ewentualnie można dodać 2- 3 łyżki wody lub odrobinę oliwy, gdyby się przypalały, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, bo pieczarki szybko puszczają sok. Lekko podsmażone warzywa zestawić z palnika, następnie wlać do nich śmietanę i wbić jajka. Całość energicznie zamieszać*, posolić. Masę jajeczną podgrzewać powoli, mieszając niemal cały czas, ponieważ śmietana z jajkami lubi się przypalać. Jajecznicę smażymy kilka minut, do momentu aż masa się zetnie. Podajemy od razu ze świeżym pieczywem.
*Jajka i śmietanę możemy zmieszać ze sobą przed dodaniem do warzyw i na patelnię wlać już jednolitą masę jajeczno- śmietanową.
Smacznego.
wygląda interesująco :) chętnie skorzystam z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Przepis polecam. Dziękuję za zaproszenie, zajrzałam i trawa cytrynowa mnie przyciągnęła. Będę zaglądać częściej. :)
UsuńJak kolorowo! Taką jajeczniczkę to i na obiad mogłabym zjeść:)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu! U Ciebie też zawsze smacznie i kolorowo :)
Usuń