piątek, 6 marca 2015

Sałatka z zielonej fasoli i wędzonego boczku

Sycąca sałatka z fasolki szparagowej. Użyłam mrożonej, ale w sezonie letnim polecam przygotować tę sałatkę ze świeżej fasolki. Pamiętajmy wtedy o jej umyciu i usunięciu suchych, twardych końcówek i ogonków. Wracając do sałatki, bardzo polecam jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • fasolka szparagowa zielona (mrożona) 400g
  • boczek wędzony 150g
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • sól
sos:
  • musztarda sarepska 2 łyżki (płaskie)
  • miód (u mnie nawłociowy) 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
 
Sposób wykonania:
Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy al dente, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, natomiast paprykę i boczek w drobną kosteczkę.
Jajka zalewamy wodą, gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie.
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, dzielimy nożem na połówki lub na ćwiartki.
Boczek podsmażamy, do momentu wytopienia tłuszczu, dodajemy cebulę i paprykę. Całość smażymy do zeszklenia cebulki. Podsmażone warzywa i boczek wyjmujemy z rondelka i osączamy z tłuszczu.

Czas na przygotowanie słodko- ostrego sosu. Czynność prosta i szybka do wykonania, ponieważ wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dobrze wymieszać i sos mamy gotowy.

Fasolkę szparagową mieszamy z boczkiem i podsmażonymi warzywami, całość polewamy częścią przygotowanego sosu.
Sałatkę wykładamy na talerze, dekorujemy ugotowanymi połówkami (lub ćwiartkami) jajka, które polewamy resztą sosu.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.