Składniki, których będziemy potrzebować:
- fasolka szparagowa zielona (mrożona) 400g
- boczek wędzony 150g
- cebula 1 sztuka
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- jajka 3 sztuki
- sól
- musztarda sarepska 2 łyżki (płaskie)
- miód (u mnie nawłociowy) 1 łyżka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy al dente, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, natomiast paprykę i boczek w drobną kosteczkę.
Jajka zalewamy wodą, gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie.
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, dzielimy nożem na połówki lub na ćwiartki.
Boczek podsmażamy, do momentu wytopienia tłuszczu, dodajemy cebulę i paprykę. Całość smażymy do zeszklenia cebulki. Podsmażone warzywa i boczek wyjmujemy z rondelka i osączamy z tłuszczu.
Czas na przygotowanie słodko- ostrego sosu. Czynność prosta i szybka do wykonania, ponieważ wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dobrze wymieszać i sos mamy gotowy.
Fasolkę szparagową mieszamy z boczkiem i podsmażonymi warzywami, całość polewamy częścią przygotowanego sosu.
Sałatkę wykładamy na talerze, dekorujemy ugotowanymi połówkami (lub ćwiartkami) jajka, które polewamy resztą sosu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.