Składniki, których będziemy potrzebować:
- ćwiartki kurczaka 2 sztuki
- ziemniaki 3 sztuki (duże)
- cebula 1 sztuka
- papryka zielona 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- sól
- pieprz czarny mielony
- piwo jasne pasteryzowane (do tego dania polecam firmy Łomża) 250 ml
- imbir mielony 1 łyżeczka
- papryka słodka mielona 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Sposób wykonania:
Udka solimy, posypujemy pieprzem, mieloną papryką i imbirem, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy w paski.
Cebulę kroimy w piórka, ziemniaki w grubą kostkę.
Mięso obsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek, podlewamy szklanką wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Po 15 minutach duszenia dodajemy ziemniaki i wlewamy piwo. Po kolejnych 15 minutach
dodajemy resztę warzyw.
Całość doprawiamy do smaku.
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń