Składniki, których będziemy potrzebować:
placuszki ryżowe:
- ryż biały 100g (użyłam takiego w torebce)
- jajka 2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- orzeszki ziemne solone 50g
- mąka pszenna 2 łyżki
- ser żółty typu gouda, utarty na tarce 1 łyżka
- olej rzepakowy do smażenia
Woreczek ryżu wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania. Następnie ryż wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimny ryż mieszamy z mąką, serem żółtym, orzeszkami. Dodajemy jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy po kopiatej łyżce masy ryżowej, formujemy z niej płaskie placuszki i smażymy na rumiano z obu stron.
Osączamy na papierowym ręczniku.
Uwaga: Z podanych składników upiekłam 8 placuszków.
Smacznego.
Świetny przepis, na pewno wypróbuję :) Uwielbiam dodatek orzeszków w sałatkach więc i w placuszkach na pewno mi posmakują :)
OdpowiedzUsuńAniu polecam. Ja zrobiłam 8 sztuk i już muszę nową porcję robić, bo tak nam smakowały.
Usuń