piątek, 13 marca 2015

Placuszki ryżowe z orzechami

Mają wiele zalet, po upieczeniu pachną orzeszkami, są puszyste, wspaniałe jako dodatek do mięsa. Z ulubionym sosem, jako przekąska sprawdzą się również znakomicie. Gdy je piekłam obawiałam się jednej rzeczy, że twarde orzeszki będą przeszkadzały przy konsumpcji tychże pysznych placuszków. I tu moje zaskoczenie. Orzeszki po upieczeniu stały się miękkie i delikatne w smaku.

Składniki, których będziemy potrzebować:
placuszki ryżowe:

  • ryż biały 100g (użyłam takiego w torebce)
  • jajka 2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • orzeszki ziemne solone 50g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ser żółty typu gouda, utarty na tarce 1 łyżka
dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Woreczek ryżu wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania. Następnie ryż wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimny ryż mieszamy z mąką, serem żółtym, orzeszkami. Dodajemy jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy po kopiatej łyżce masy ryżowej, formujemy z niej płaskie placuszki i smażymy na rumiano z obu stron.
Osączamy na papierowym ręczniku.

Uwaga: Z podanych składników upiekłam 8 placuszków.

Smacznego.




2 komentarze:

  1. Świetny przepis, na pewno wypróbuję :) Uwielbiam dodatek orzeszków w sałatkach więc i w placuszkach na pewno mi posmakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu polecam. Ja zrobiłam 8 sztuk i już muszę nową porcję robić, bo tak nam smakowały.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.