sobota, 28 marca 2015

Papryka smażona z ananasem

Smaczny i szybki do zrobienia warzywny dodatek do obiadu. Bardzo fajne połączenie słodkiego ananasa i ostrej papryczki chili.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółta 1 sztuka
  • ananas w kawałkach 1/2 puszki (około 200g)
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • mielony imbir 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • papryczka chili (suszona) 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
 
Sposób wykonania:
Kolorową paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek również obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Warzywa smażymy na oliwie z oliwek, po 10 minutach podlewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy ananasa, przyprawy, suszoną papryczkę chili (w kawałku).
Całość podduszamy delikatnie pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie wyciągamy chili. Warzywa podajemy z ryżem i ulubionym smażonym mięsem.

Smacznego.


4 komentarze:

  1. Idealna potrawa na dietę lekkostrawną :). Kocham smak warzyw!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu fajnie, że spodobał Ci się mój przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Fajny pomysł, zjadłabym takie cudo z ryżem i już nawet mięska nie trzeba by było

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami niewiele potrzeba nam do szczęścia :)) Dzięki Aniu za komentarz, pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.