niedziela, 8 marca 2015

Zakwas na żurek wielkanocny

Oczywiste jest, że każdy ma własny sposób na zrobienie zakwasu, ja również i postanowiłam, że podzielę się nim z Wami. Może ktoś akurat skorzysta,
np. ktoś kto jeszcze nie mierzył się ze zrobieniem zakwasu, ale właśnie postanowił to zmienić. :))

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka żytnia razowa 4 łyżki
  • liście laurowe (2)
  • ziele angielskie (3)
  • ziarna pieprzu czarnego (4)
  • czosnek 3 ząbki
  • pół litry zimnej, przegotowanej wody
  • sól 1/2 łyżeczki
  • skórka z jednej kromki chleba razowego

Sposób wykonania:
W szklanym naczyniu (u mnie słoik) rozmieszać wodę z mąką. Wrzucić przyprawy, obrany czosnek (każdy ząbek przekroić na połowę), skórkę z kromki chleba. Słoik przykryć ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego, związać sznureczkiem lub spiąć gumką.
Odstawić na 3- 4 dni w dość ciepłe miejsce. Następnie zlać do buteleczki lub innego słoika i przechowywać w lodówce.

Gotowy zakwas powinien mieć kwaskowo- czosnkowy zapach.

Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.