wtorek, 7 kwietnia 2015

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem

Kolejny przepis na domowy, pachnący chlebek. Tym razem pokusiłam się o upieczenie chleba pszennego (bułkowego) na drożdżach, ale z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb bardzo nam smakował, dlatego polecam Wam ten przepis.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • drożdże 2 dkg
  • jogurt naturalny 1.5 szklanki
  • woda gotowana (letnia) 100 ml
  • mąka pszenna tortowa 60 dkg
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • cukier 1 łyżeczka
  • ziarna słonecznika 130g (100g do ciasta + 30g na posypkę)
  • żółtko 1 sztuka
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy

 

Sposób wykonania:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki. Składniki zmieszać tak, aby powstał gładki zaczyn (bez grudek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej postawić blisko kuchenki.
 







Do malaksera wsypać resztę mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt. Na końcu wlać wyrośnięty zaczyn. 










Ciasto zarobić w maszynie (u mnie trwa to kilka minut, z małymi przerwami). Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, można w trakcie zarabiania dosypać 2- 3 łyżki mąki. Natomiast jeżeli jest zbyt suche i nie chce się przerobić, można dolać trochę przegotowanej wody (nie gorącej, aby ciasto się nie zaparzyło).
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, u mnie trwało to godzinę i ciasto podwoiło swoją objętość. Wrośnięte przekładamy do formy (keksówka) natłuszczonej oliwą. 


Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypujemy ziarnami słonecznika. Na środku ciasta robimy nacięcie (nożem) na głębokość 1 cm. Ciasto ponownie odstawiamy
do wyrośnięcia na pół godziny.
Po tym czasie blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Chleb pieczemy w tej temperaturze około 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 190 stopni, chleb nakrywamy folią aluminiową i dopiekamy przez 20 minut.


Smacznego.







10 komentarzy:

  1. prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, smakuje wspaniale, a jak pachnie :)

      Usuń
  2. Opierając się na tym przepisie, upiekłam bułeczki. Smakowały:)

    P.S. Jedna łyżka soli na tę ilość mąki to dla mnie nieco za wiele, myślę, że warto spróbować, jak smakuje ciasto, aby nie "przedobrzyć"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że bułeczki smakowały. Co do soli to oczywiście każdy ma swój smak, a ja być może powinnam doprecyzować, że to płaska łyżka.

      Usuń
  3. Hi.. thanks for the recipe. Could I have the measures in grams? I think I'm making a bad conversion and I dont want to spoil this beauty :) Thanks!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello!
      20 grams of yeast
      1.5 cups of plain yogurt
      boiled water (in summer) 100 grams
      flour wheat 600 grams
      salt 1 tablespoon (flat)
      1 teaspoon sugar
      sunflower seeds 130 grams (100 grams for the dough + 30 grams for topping)
      egg yolk 1 piece
      olive oil to grease the mold
      I hope that I help you. :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sure you did, thanks!!! First time I visited your page Google translated 60dkg into 60oz . And 60 oz in grams are about 1700grams xD That somehow made me think there was something wrong with the translation. Now it's clear,thanks again!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.