środa, 8 kwietnia 2015

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem pleśniowym na purée z cieciorki

Fantastyczne danie, bardzo aromatyczne i sycące. Wykonanie całości nie jest skomplikowane, choć trochę pracochłonne. Co jeszcze? Polędwiczkę w tej wersji polecam osobom lubującym się we włoskich smakach. W moim daniu znajdziecie
intensywny zapach bazylii i wyrazisty smak suszonych pomidorów.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • polędwiczka wieprzowa 2 sztuki
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • oliwa (wykorzystałam tę z zalewy do suszonych pomidorów) 3 łyżki
  • pasta z suszonych pomidorów 3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • ser pleśniowy Brie z suszonymi pomidorami (dobrze sprawdzi się również naturalny lub ziołowy) 300g
purée z cieciorki:
  • cieciorka gotowana na parze (firmy Bonduelle) 150g
  • suszone pomidory 6 sztuk
  • oliwa (wykorzystałam tę z zalewy do suszonych pomidorów) 3 łyżki
  • świeże listki bazylii 1/2 szklanki
  • śmietanka 30% 2- 3 łyżki
dodatkowo:
  • listki świeżej bazylii (do dekoracji)
  • cieciorka gotowana na parze (firmy Bonduelle) 100g (do dekoracji)

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy purée. Myjemy listki bazylii, kroimy suszone pomidory. Do blendera wrzucamy cieciorkę, pomidory, liście bazylii, wlewamy oliwę i śmietankę. Składniki blendujemy na gładki, jednolity mus.
Teraz zabieramy się za przygotowanie mięsa.
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych włókien i ścięgien. Mięso oprószamy białym pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Polędwiczkę smażymy po 4 minuty z każdej strony.
Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni, studzimy przez chwilę. W tym czasie pastę z suszonych pomidorów mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ser pleśniowy kroimy w plasterki.
Lekko przestudzone polędwiczki smarujemy pastą pomidorową, na wierzch nakładamy plasterki sera pleśniowego. W takiej formie mięso ponownie wkładamy na rozgrzaną patelnię, dosmażamy przez 8 minut. Pod koniec smażenia solimy delikatnie. Możemy również w ostatniej fazie smażenia nakryć patelnię pokrywą (dosłownie na 2-3 minuty).
Usmażone polędwiczki kroimy w plasterki, podajemy na purée z cieciorki, przybrane listkami świeżej bazylii.


Smacznego.

Polecam również przepis na polędwiczkę wieprzową z sosem cebulowo- winogronowym .

W parze ze zdrowiem

5 komentarzy:

  1. Pięknie wysmaźona polędwiczka a smak pewnie boski 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wysmaźona polędwiczka a smak pewnie boski 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko napiszę tylko, że pożarliśmy ją w oka mgnieniu. To chyba mówi samo za siebie :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.