wtorek, 14 kwietnia 2015

Ciasto ekonoma

Generalnie przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji, chociaż ja sama dostałam go od mojej siostry Izuni, nie Anastazji :) Ciasto bardzo nam podpasowało ponieważ łączy w sobie nasze ulubione smaki. Wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu, choć nieco pracochłonne. Warto go zrobić, więc polecam poniższy przepis z moimi małymi zmianami.

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto kruche:

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • margaryna 20 dkg
  • cukier puder 20 dkg
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana 18% 3-4 łyżki
  • żółtka 6 sztuk
masa jabłkowa:
  • jabłka 1.5kg
  • masło 1 łyżka
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
masa kokosowa:
  • białka 6 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • wiórka kokosowe 20 dkg
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masa orzechowa:
  • jajka 4 sztuki
  • mielone orzechy włoskie 15 dkg
  • cukier 3/4 szklanki
  • bułka tarta 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Do tak przygotowanych owoców dodajemy masło, całość prażymy
na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec wsypujemy galaretkę, mieszamy. Masę prażymy jeszcze chwilkę, aby galaretka się rozpuściła. Gotową masę jabłkową odstawiamy do wystudzenia.
Teraz możemy zabrać się za ciasto kruche. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka i resztę składników. W pierwszej fazie składniki ciasta siekamy nożem,
po czym zagniatamy ciasto dłońmi i dzielimy na dwie równe części.

Masę kokosową przygotowujemy tak, jak ciasto biszkoptowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia, wiórka kokosowe. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta kruchego, wykładamy nim blaszkę nasmarowaną tłuszczem. Na surowym cieście równomiernie rozprowadzamy zimną masę
jabłkową, którą z kolei przykrywamy masą kokosową.
Teraz czas przygotować masę orzechową. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy mikserem, aż masa białkowa
stanie się gładka i kremowa. Dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę całość ubijamy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy zmielone orzechy, kakao, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i łyżkę bułki tartej. Składniki delikatnie łączymy ze sobą, mieszając je drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę jako kolejną warstwę całości. Na wierzch nakładamy drugą część ciasta kruchego (wcześniej rozwałkowanego).

Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego.



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)).

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się, ze tego jeszcze nie robiłam ale smakuje , na pewno, wymienicie i wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.