niedziela, 31 maja 2015

Chleb z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Wpadłam w wir pieczenia chleba. Dzisiaj proponuje pyszny, pachnący nieziemsko chlebek z suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Do tego odrobina masełka. Czy może być coś lepszego?

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka pszenna 300 g
  • mąka żytnia razowa 300 g
  • zakwas 500 ml
  • sól 1 łyżka
  • drożdże 20 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • letnia woda 300 ml
  • czosnek 4 ząbki (3 sztuki do ciasta + 1 sztuka do dekoracji)
  • suszone pomidory 10 sztuk (8 do ciasta + 2 do dekoracji)
dodatkowo:
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • zalewa z suszonych pomidorów 1 łyżka
Sposób wykonania:
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 150 ml wody oraz 10 dkg mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.

Do malaksera wsypujemy resztę mąki, wlewamy zakwas, pozostałą ilość wody, dodajemy sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. 
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, dodajemy do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko razem przerabiamy za pomocą dłoni, po czym odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek.
 

Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy pozostałą delikatnie oliwą
(wykorzystałam tę z zalewy do pomidorów), posypujemy plasterkami czosnku i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce,
aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie blaszkę wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i nakrywamy chleb kawałkiem folii aluminiowej lub papieru pergaminowego. Chodzi o to, aby nie przypiec nadmiernie położonego na wierzch ciasta czosnku i pomidorów.
 

Upieczony chlebek studzimy, najpierw przez 10- 15 minut w blaszce, następnie wyjmujemy go na drewnianą deseczkę.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Takie chlebki z dodatkami mają wspaniałą zaletę...można je jeść bez dodatków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, sam świeży chlebek, taki jeszcze ciepły... mmm :)

      Usuń
  2. Ja robie chleb w maszynie do chleba, też wychodzi bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.