poniedziałek, 6 lipca 2015

Rumsztyk z mięsa mielonego

Wołowina dobrej jakości, zmielona dość grubo, uformowana w okrągłe kotleciki i usmażona na smalcu. Do tego koniecznie dużo podsmażonej cebulki.
Niech inni mówią co chcą, ale ja najbardziej lubię rumsztyk w takim wydaniu.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mięso wołowe mielone 1/2 kg (najlepiej polędwica, rostbef lub zrazówka)
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec 2 łyżki
dodatkowo:
  • cebula 3 sztuki
  • smalec 2 łyżki

Sposób wykonania:
Zacznę od tego, że mięso kupuję w sprawdzonej masarni, gdzie miła pani mieli je przy mnie. Taka jestem wygodnicka. Oczywiście mięso można zmielić samemu, ale to wydłuża czas przygotowania rumsztyków.
 

Zmielone mięso mieszamy z przyprawami (sporo pieprzu, sól do smaku, bez szaleństwa, aby nie przesolić), dodajemy surowe jajko. Masę wyrabiamy dłonią do momentu, aż stanie się jednolita i kleista.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, smażymy na smalcu, do momentu zrumienienia.

 


Z gotowej masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki, o grubości około 1.5 centymetra.  
Na każdym z nich, przy użyciu noża, robimy nacięcia na głębokość 1- 2 milimetrów. Rumsztyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po 3- 4 minuty z każdej strony.
Podajemy ze zrumienioną cebulką.


Smacznego.




2 komentarze:

  1. Rumsztyk w najlepszej wersji. Beata, jesteś Mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.