niedziela, 14 czerwca 2015

Makaron z kurczakiem, botwinką i zielonymi szparagami

Nie będę się szczególnie rozpisywać na temat zalet tego dania. Po prostu musicie je zrobić, jest przepyszne.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • papirus z czosnkiem i ziołami (pergamin do smażenia mięsa) 1 opakowanie
  • botwinka 1/2 pęczka (tylko liście)
  • pieprz biały mielony
  • sól
  • oliwa z oliwek 2 łyżki + 2 łyżki
  • olej Kujawski (z czosnkiem i bazylią) 2 łyżki
  • cebula (średnia) 1 sztuka
  • zielone szparagi 1/2 pęczka
  • woda 1/2 litry
  • makaron Conchiglie Rigate (muszelki) firmy Malma 250 g
  • świeży tymianek

 

Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (1 łyżka). Odcedzamy, nie hartujemy (czyli, nie przelewamy zimną wodą).
Osączony makaron przekładamy do garnka i mieszamy z łyżką oliwy. 
Botwinkę myjemy, drobno siekamy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Zdrowe łodyżki szparagów kroimy w plasterki, tylko główki zostawiamy w całości.
 

Na oliwie (2 łyżki) podsmażamy szparagi, po 5 minutach dodajemy posiekaną botwinkę, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę oraz wlewamy olej Kujawski. Całość mieszamy,
doprawiamy białym pieprzem, solą, smażymy 3- 4 minuty. Po tym czasie wlewamy 1/2 litry wody. Warzywa doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Następnie łączymy z ugotowanym makaronem.
 



Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i niepotrzebnych żyłek. Mięso lekko rozbijamy, smażymy w papirusie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu,
studzimy. Zimne mięso kroimy w kostkę.
Pokrojone mięso mieszamy z makaronem i warzywami. Całość mieszamy, dusimy 2-3 minuty na wolnym ogniu. Podajemy posypane świeżym tymiankiem.

 


Smacznego.




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. U nas zagości na stole jeszcze nie raz. Szkoda tylko, że sezon szparagowy jest taki krótki.

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA KOMENTARZE I ODWIEDZENIE MOJEGO BLOGA.