Składniki, których będziemy potrzebować:
- kiwi 1 kg
- żelfix (2:1) 1 opakowanie
- syrop waniliowy 2 łyżki
- cukier 400 g
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin, aby owoce puściły sok. Następnie owoce wymieszać z żelfixem, zagotować.
Od momentu zagotowania gotować kilkanaście minut, często mieszając, aby owoce nam się nie przypaliły. Gdy dżem będzie wystarczająco gęsty dodać syrop waniliowy, wymieszać.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut. Zbyt długie trzymanie słoiczków w tej pozycji powoduje, że
dżem przywiera do nakrętki.
Smacznego.
Nie jadłam nigdy dżemu z kiwi. Z chęcią zjadłabym go do naleśników :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko zachęcam do zrobienia, nie wymaga dużo pracy :)
Usuń