poniedziałek, 27 lipca 2015

Góralska jajecznica

Zakopane uwielbiam od zawsze. Ostatnio doszłam do wniosku, że mogłabym tam spędzać każdy urlop. Nic więc dziwnego, że i w te wakacje właśnie tam wpadłam, zobaczyć moje ukochane miejsca. Oscypków i serów nawiozłam do domu na sto lat :)
I kto to zje?- zastanawiają się domownicy. A potem zajadają oscypki i bundz w różnych odsłonach, aż im się uszy trzęsą. Dzisiaj polecam coś na śniadanie, czyli jajecznica z oscypkiem.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • oscypek 3 łyżki (utarty na tarce o grubych oczkach)
  • bundz 50 g (pokrojony w kostkę)
  • jajka 2 sztuki
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka (mała)
  • sól

Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulkę, podsmażać do lekkiego zrumienienia. Jednocześnie uważać, aby masło się nie spaliło. Patelnię zestawić na chwilę z ognia, wbić jajka, energicznie rozmieszać, posolić, dodać połowę startego oscypka i połowę pokrojonego bundzu. Patelnię ponownie dać na gaz. Smażyć, aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie.
Jajecznicę przełożyć na talerzyki, posypać pozostałym serem. Podawać z pomidorem i świeżym pieczywem.
 

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.