środa, 22 lipca 2015

Makaron z borówkami (kulinarne wspomnienia)

Zwyczajne, proste danie, bez którego nie możemy się obejść latem. Dzisiaj wersja borówkowa, chociaż oczywiście taki makaron równie cudownie smakuje z truskawkami czy malinami.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • makaron nitki 300 g
  • borówki 0.5 litry
  • jogurt naturalny 400 g
  • śmietana 18% 200 g
  • cukier według uznania
  • garść świeżej mięty
  • sól
Sposób wykonania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Borówki przepłukać pod wodą, osączyć na sicie. Połowę borówek zblendować z jogurtem, cukrem (ilość taka, jaka nam odpowiada) i listkami świeżej mięty. Do masy borówkowej dodać pozostałe owoce i śmietanę, całość wymieszać.
Gotowym sosem polać makaron, podawać.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.