środa, 22 lipca 2015

Cukinia po góralsku

O tej porze roku faszerowane cukinie to jedno z naszych podstawowych dań. Żal nie korzystać z dobrodziejstw działki, cukinie rosną jak oszalałe i trzeba
im wyjść naprzeciw. Dzisiaj polecam cukinię zapiekaną z mięsem mielony i serami.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukinia 2 sztuki (duże cukinie z działki, nie te małe ze sklepu)
  • mięso wieprzowe mielone (z łopatki) 1 kg
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona
  • smalec 1 łyżka (kopiata)
  • ser mozzarella 2 sztuki (około 200 g)
  • oscypek 1 sztuka (duży)

Sposób wykonania:
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ z pestkami. Cukiniowe łódeczki lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym, układamy na blaszce* wyłożonej folią aluminiową.

* Najlepiej użyć dużej blaszki z wyposażenia piekarnika.

Mięso mielone podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nie powinien być
suchy, będzie przecież jeszcze zapiekany w piekarniku.

Ciepłym farszem napełniamy połówki cukinii. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli i oscypka. Dodatkowo mozzarellę posypujemy mieloną papryką.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), zapiekamy przez około godzinkę.
Podajemy z salsą pomidorowo- ogórkową lub ulubionym sosem.

Smacznego.




3 komentarze:

  1. Na pewno pychotka, uwielboam zapieczonego oscypka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, a zapiekane w piekarniku, to już w ogóle są pyszne. A jak są z własnej działki to już zupełnie pycha. Ja zawsze czuję różnicę pomiędzy cukinią sklepową, a ta własną :)
    Z oscypkiem jeszcze nie jadłam. Oryginalny i smacznie brzmiący pomysł. Ja zawsze kładę na wierzch zwykły ser żółty. Ale też jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze musi być dobra. Ja lubię wszelkie zapiekanki z serem żółtym.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.