im wyjść naprzeciw. Dzisiaj polecam cukinię zapiekaną z mięsem mielony i serami.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- cukinia 2 sztuki (duże cukinie z działki, nie te małe ze sklepu)
- mięso wieprzowe mielone (z łopatki) 1 kg
- cebula 1 sztuka
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka mielona
- smalec 1 łyżka (kopiata)
- ser mozzarella 2 sztuki (około 200 g)
- oscypek 1 sztuka (duży)
Sposób wykonania:
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ z pestkami. Cukiniowe łódeczki lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym, układamy na blaszce* wyłożonej folią aluminiową.
* Najlepiej użyć dużej blaszki z wyposażenia piekarnika.
Mięso mielone podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nie powinien być
suchy, będzie przecież jeszcze zapiekany w piekarniku.
Ciepłym farszem napełniamy połówki cukinii. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli i oscypka. Dodatkowo mozzarellę posypujemy mieloną papryką.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), zapiekamy przez około godzinkę.
Podajemy z salsą pomidorowo- ogórkową lub ulubionym sosem.
Smacznego.
Na pewno pychotka, uwielboam zapieczonego oscypka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię pod każdą postacią, a zapiekane w piekarniku, to już w ogóle są pyszne. A jak są z własnej działki to już zupełnie pycha. Ja zawsze czuję różnicę pomiędzy cukinią sklepową, a ta własną :)
OdpowiedzUsuńZ oscypkiem jeszcze nie jadłam. Oryginalny i smacznie brzmiący pomysł. Ja zawsze kładę na wierzch zwykły ser żółty. Ale też jest dobra :)
Pewnie, ze musi być dobra. Ja lubię wszelkie zapiekanki z serem żółtym.
Usuń