- czerwone porzeczki 4 kg
- cukier 1.30 kg (800 g + 500 g)
Porzeczki opłukać, wsypywać do słoja warstwami, przesypując cukrem (800 g), wówczas owoce szybciej puszczą sok. Ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier.
Słój nakryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawić na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy.
Po tym czasie zlać sok przy użyciu sita lub durszlaka. Zagotować z resztą cukru przeznaczonego do soku (500 g). Czas gotowania 3 minuty (od zagotowania).
Zebrać nadmiar piany, która zapewne utworzy się na powierzchni gotującego się soku. Teraz już tylko pozostaje przelać sok do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i gotowe.
Uwaga: Owoce można wykorzystać do ciasta biszkoptowego z galaretką.
Smacznego.
Dobrze, że znalazłam ten przepis. Pamiętam takie piękne słoje z sokiem z dzieciństwa i jego piękny zapach i smak. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazałaś to czego szukałaś właśnie u mnie. Polecam się na przyszłość ;) pozdrawiam
UsuńJa robie sok z porzeczek zupelnie bez gotowania i pasteryzowania. Potrzeba duzo cukru. 36 lyzek kopiatych umytych porzeczek zasypać 1 kg. cukru i tak warstwami w sloju. Zlewam jesienia do butelek. Jest slodki ale ma witaminy. Do herbaty doskonaly.
OdpowiedzUsuń