sobota, 11 lipca 2015

Sok z czerwonej porzeczki

Według mnie najprostszy sposób na zrobienie soku, bez używania jakichkolwiek elektrycznych sprzętów. Prosty, domowy sposób mojej mamy.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • czerwone porzeczki 4 kg
  • cukier 1.30 kg (800 g + 500 g)

Sposób wykonania:
Porzeczki opłukać, wsypywać do słoja warstwami, przesypując cukrem (800 g), wówczas owoce szybciej puszczą sok. Ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier.
Słój nakryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawić na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy.

Po tym czasie zlać sok przy użyciu sita lub durszlaka. Zagotować z resztą cukru przeznaczonego do soku (500 g). Czas gotowania 3 minuty (od zagotowania).
Zebrać nadmiar piany, która zapewne utworzy się na powierzchni gotującego się soku. Teraz już tylko pozostaje przelać sok do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i gotowe.

Uwaga: Owoce można wykorzystać do ciasta biszkoptowego z galaretką.

Smacznego.





3 komentarze:

  1. Dobrze, że znalazłam ten przepis. Pamiętam takie piękne słoje z sokiem z dzieciństwa i jego piękny zapach i smak. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że znalazałaś to czego szukałaś właśnie u mnie. Polecam się na przyszłość ;) pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja robie sok z porzeczek zupelnie bez gotowania i pasteryzowania. Potrzeba duzo cukru. 36 lyzek kopiatych umytych porzeczek zasypać 1 kg. cukru i tak warstwami w sloju. Zlewam jesienia do butelek. Jest slodki ale ma witaminy. Do herbaty doskonaly.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.