Dzisiaj postawiłam jednak na sos koperkowy, który stał się dopełnieniem dla pulpecików wieprzowych.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- koperek 1 pęczek
- masło 1 łyżka (kopiata)
- mąka pszenna 2 łyżki
- mleko 100 ml
- bulion warzywny 200 ml
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy bulion (ja wlewałam po kilka łyżek) i mleko, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy posiekany koperek, przyprawy. Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2- 3 minuty.
Uwaga: Jeżeli sos wydaje Wam się zbyt gęsty możecie zwiększyć ilość mleka. Moim zdaniem przy powyższych proporcjach innych składników, maksymalnie do 200 ml.
Gotowym sosem polewamy pulpeciki. Możemy go również połączyć z makaronem lub rybą gotowaną na parze.
Smacznego.
Uwielbiam świeży młody koperek, ten smak ten aromat. Każdy sos z jego dodatkiem nabiera klasy i wdzięku. :)
OdpowiedzUsuńU mnie niestety tylko ja lubię koperek :(
Usuń