niedziela, 5 lipca 2015

Sos koperkowy (beszamelowy)

Kiedy świeży, młody koperek rośnie na działce, żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Najczęściej dodaję go do młodych ziemniaków lub młodej kapusty.
Dzisiaj postawiłam jednak na sos koperkowy, który stał się dopełnieniem dla pulpecików wieprzowych.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • koperek 1 pęczek
  • masło 1 łyżka (kopiata)
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mleko 100 ml
  • bulion warzywny 200 ml
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania: 
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. 

Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy bulion (ja wlewałam po kilka łyżek) i mleko, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. 

Dodajemy posiekany koperek, przyprawy. Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2- 3 minuty.

Uwaga: Jeżeli sos wydaje Wam się zbyt gęsty możecie zwiększyć ilość mleka. Moim zdaniem przy powyższych proporcjach innych składników, maksymalnie do 200 ml.
Gotowym sosem polewamy pulpeciki. Możemy go również połączyć z makaronem lub rybą gotowaną na parze.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam świeży młody koperek, ten smak ten aromat. Każdy sos z jego dodatkiem nabiera klasy i wdzięku. :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.