piątek, 25 września 2015

Kurczak z pędami bambusa

Delikatne w smaku danie z kurczaka.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pierś z kurczaka (pojedyncza) 3 sztuki
  • pomidory całe 1 puszka
  • pędy bambusa w wodzie 1 puszka
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek 2 łyżki



Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić na dość długie i dość szerokie paski. Mięso posolić, przyprawić pieprzem, czosnkiem granulowanym,
posypać obficie kurkumą i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pomidory w puszce. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodać pędy bambusa osączone z wody. Potrawę doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kurczaka serwować w towarzystwie brązowego ryżu.

Smacznego.

Jesień pełna warzyw

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na obiad. Uwielbiam takie dania. Proste do zrobienia, a takie smaczne. Widać po zdjęciach, że kurczaczek soczysty :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.