Składniki, których będziemy potrzebować:
- zielone orzechy 8 sztuk
- wódka czysta 500 ml
- woda 2 szklanki
- cukier 2 szklanki
- anyż 2 gwiazdki
Sposób wykonania:
Orzechy myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy skórkę nożem (4 nacięcia w dowolnym miejscu). Tak przygotowane orzechy wrzucamy do słoika, dodajemy gwiazdki anyżu, całość zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 5 dni.
Po pięciu dniach zagotowujemy wodę z cukrem. Od momentu zagotowania syrop gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie studzimy.
Zimny syrop wlewamy do orzechówki. Słoik ponownie zakręcamy i odstawiamy na
6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę i zamykamy w butelce.
Smacznego.
Ciekawa nalewka. Jeszcze takiej nie piłam :)
OdpowiedzUsuńJak nie orzechówka, która skręca usta. Tą da się wypić i to całkiem smacznie. Dziękuję Beatko za podlinkowanie :)
OdpowiedzUsuń