sobota, 26 września 2015

Nalewka orzechowa z anyżem

Przepis wypatrzyłam u Gosi. Naleweczka przygotowana w ten sposób jest pyszna, rozgrzewająca i słodziutka. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zielone orzechy 8 sztuk
  • wódka czysta 500 ml
  • woda 2 szklanki
  • cukier 2 szklanki
  • anyż 2 gwiazdki

Sposób wykonania:
Orzechy myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy skórkę nożem (4 nacięcia w dowolnym miejscu). Tak przygotowane orzechy wrzucamy do słoika, dodajemy gwiazdki anyżu, całość zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 5 dni.
Po pięciu dniach zagotowujemy wodę z cukrem. Od momentu zagotowania syrop gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie studzimy.
Zimny syrop wlewamy do orzechówki. Słoik ponownie zakręcamy i odstawiamy na

6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę i zamykamy w butelce.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Ciekawa nalewka. Jeszcze takiej nie piłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak nie orzechówka, która skręca usta. Tą da się wypić i to całkiem smacznie. Dziękuję Beatko za podlinkowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.