zdecydowałam, że tym razem właśnie cebula będzie głównym dodatkiem domowego pieczywa. Podczas pieczenia w całym domu czuć było zapach cebulki, a chlebek wyszedł bardzo aromatyczny i mięciutki.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka pszenna 500 g
- zakwas żytni 1.5 szklanki
- woda letnia przegotowana około 1 szklanki
- sól 1 łyżka (płaska)
- cebula 2 sztuki (średnie)
- smalec 1 łyżeczka
zaczyn:
- cukier 1 łyżeczka
- drożdże 25 g
- mąka pszenna 1 łyżka
- woda letnia 2- 3 łyżki
dodatkowo:
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- mąka żytnia razowa 2 łyżki
- białko jaja kurzego 1 sztuka
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy cebulę. Jedną z nich po obraniu kroimy w kostkę i rumienimy na smalcu. Drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do malaksera wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas, dodajemy sól, cebulę, wodę i wyrośnięty zaczyn. Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek.
Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy mąką razową.
Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy.
Smacznego.
Bardzo apetycznie wyglada chlebek....mniam :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam go dzięki Tobie Aniu :)
Usuń