sobota, 9 stycznia 2016

Słonecznikowy makaron

Danie sycące, w którym przeplata się wiele smaków i aromatów.   
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kiełki słonecznika 150 g
  • masło 1 łyżka (duża)
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • ogórek szklarniowy 1/2 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ziarna słonecznika 2- 3 łyżki
  • pomidorki koktajlowe 100 g
  • karczochy ćwiartki w oleju 1/2 słoiczka, czyli około 100 g
  • makaron razowy spaghetti 150- 200 g
  • olej 1 łyżka

Sposób wykonania:
Kiełki słonecznika myjemy, osączamy z wody, podsmażamy na maśle. Czas smażenia 5- 7 minut. Ziarna słonecznika rumienimy na suchej patelni. Kiełki łączymy z uprażonymi
ziarnami słonecznika i kawałkami karczochów. Myjemy paprykę, pomidorki i ogórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w drobną kostkę.
Pomidorki dzielimy na połówki, natomiast ogórka obieramy, kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie z kawałeczków ogórka odciskamy wodę.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowane spaghetti odcedzamy, pozostawiamy przez chwilę na sicie do osączenia.
Makaron dodajemy do kiełków, mieszamy, podgrzewamy kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy rozdrobnione surowe warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego.




 
 

2 komentarze:

  1. fajne danie,tylko gdzie ja dostanę kiełki słonecznika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu faktycznie nie są one chyba jakoś ogólnodostępne. Ja kupiłam w Makro, ale myślę że może będą też w Almie, tak na ogół wszystko jest. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.