Sami decydujecie... Może to być samodzielne, dość sycące danie lub dodatek do mięsa. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili jest Wam potrzebne. To danie ma jeszcze jedną zaletę, przygotowuje się je bez większego wysiłku i nie jest skomplikowane. Takie niby nic a najeść się można :) Polecam.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kasza orkiszowa 100 g (1 torebka)
- masło 1 łyżeczka
- kiełki na patelnię 100 g
- groszek konserwowy 200 g
- papryczka chili konserwowa (w zalewie octowej) 3 sztuki
- mix sałat około 100 g
- sól
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
Sposób wykonania:
Woreczek z kaszą wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem masła. Gotujemy na wolnym ogniu około 18 minut, osączamy z wody, wysypujemy z woreczka.
Kiełki podsmażamy na oleju, doprawiając solą i mielonym pieprzem. Po 3- 5 minutach odstawiamy z palnika.
Ciepłe kiełki mieszamy z kaszą, groszkiem konserwowym i drobno posiekanym chili. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy na sałacie.
Smacznego.
Osobiście kiełki lubię. Zazwyczaj dodaję do sałatek. Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń