- jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
- cebula czerwona 1 sztuka
- mały por 1 sztuka
- groszek konserwowy 1/2 puszki
- ogórek kiszony 2 sztuki
- jabłko 1 sztuka
- serek topiony tylżycki 2 sztuki (200 g)
- jogurt typu greckiego 2 łyżki
- majonez kielecki z czosnkiem 2 łyżki
dodatkowo:
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Pora dokładnie myjemy, kroimy w półplasterki, wrzucamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystudzenia.
Jajka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Serek topiony mieszamy z majonezem i jogurtem greckim, aż powstanie jednolity sos. Do miski wrzucamy utarte jajka, wlewamy sos, mieszamy. Dodajemy resztę przygotowanych
składników. Na sam koniec do sałatki ścieramy obrane jabłko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Polecam tą sałatkę jest prosta i bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńDodałem jeszcze tartą marchew!!!
OdpowiedzUsuńFajnie, dzięki niej sałatka na pewno zyskała ładny kolorek.
Usuń