wtorek, 30 sierpnia 2016

Ciasto figowe z rozmarynem

Letnie, bardzo smaczne i orzeźwiające ciasto z kremem cytrynowym i świeżymi figami. Bardzo proste w przygotowaniu a jednocześnie efektowne.
Inspiracja: Magazyn kuchnia 

Składniki, których będziemy potrzebować:
 
ciasto rozmarynowe:
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka krupczatka 1 szklanka
  • żółtko surowe 2 sztuki
  • masło lub margaryna mleczna 200 g
  • cukier 2 łyżki
  • woda zimna 5 łyżek
  • świeży posiekany rozmaryn 1 łyżeczka
  • szczypta soli
krem cytrynowy:
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietanka 30% 4 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z cytryny 1 łyżka
dodatkowo:
  • świeże figi 4 sztuki
  • dżem z czerwonej porzeczki 4 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka (płaska)


Sposób wykonania:
Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wrzucamy masło pocięte na kawałki. Dodajemy cukier, żółtka, posiekany rozmaryn oraz szczyptę soli. Całość miksujemy, w trakcie dolewając wodę i miksujemy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki okrągłej formy na tartę o średnicy 25 cm.
Ciasto pieczemy 30- 35 minut, w piekarniku o temperaturze 200°C. Po 20 minutach pieczenia obniżamy temperaturę na 170 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.


W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę mieszamy z serkiem mascarpone, cukrem i otartą skórką z cytryny. Na końcu dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz delikatnie mieszamy nasz krem. Gotową masą wykładamy na wystudzone ciasto, rozsmarowujemy równomiernie.
Figi myjemy, kroimy w plasterki. Nie ma potrzeby ich obierać ze skórki, ale jeśli bardzo chcecie, możecie to zrobić.
Pokrojone figi układamy na kremie cytrynowym.


Dżem porzeczkowy podgrzewamy na wolnym ogniu. Gorący,płynny dżem łączymy z żelatyną, energicznie mieszając. Dżem odstawiamy do schłodzenia, następnie smarujemy
nim wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce przez około 30 minut.

Smacznego.



8 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.