Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Bajeczna kuchnia.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- cukinia 1.7 kg (po obraniu i usunięciu pestek)
- pomidory 1 kg
- cebula 3 sztuki (duże)
- cukier brązowy 1/2 szklanki
- ocet jabłkowy 1/2 szklanki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- sól 1.5 łyżki
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie 3 sztuki
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, ocet jabłkowy oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie warzywa blendujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy.
Ketchup z przyprawami gotujemy 30 minut, po czym wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe.
Tak przygotowany ketchup przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.
Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po około 500 g.
Smacznego.
Beata , super przepis! Też robimy taki ketchup co roku, według bardzo podobnego przepisu. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńWiemy co dobre :)
Usuń