Składniki, których będziemy potrzebować:
- papryka czerwona świeża (duża) 2 sztuki
- tuńczyk w sosie własnym firmy Princes 1 puszka (185g)
- ser żółty typu mozzarella 50 g
- ser truflowy 70 g
- kasza kuskus 200g
- woda 200 ml
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
sos limonkowy:
- jogurt grecki 1sztuka (220g)
- limonka 1 sztuka
- sól
- pieprz cytrynowy
dodatkowo:
- szczypiorek 1/2 pęczka
Sposób wykonania:
Paprykę myjemy, kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne.
Kuskus mieszamy z odrobiną soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nią kaszę, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Teraz przygotowujemy sos: Limonkę szorujemy pod bieżącą wodą, wycieramy do sucha. Skórkę z połowy limonki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, mieszamy z jogurtem. Sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Wystudzoną kaszę kuskus mieszamy z osączonym z zalewy tuńczykiem, utartym na tarce serem truflowym, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.
Farszem napełniamy połówki papryki, które następnie układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym.
Paprykę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po 20 minutach pieczenia paprykę wyjmujemy i wierzch każdej połówki posypujemy tartym serem żółtym, po czym ponownie wkładamy całość do piekarnika i zapiekamy 10 minut.
Gorącą paprykę podajemy z sosem, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
#MasterTuńczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.