niedziela, 1 lipca 2018

Płatkowe szaleństwo, czyli... Płatki kukurydziane z karmelizowanymi brzoskwiniami, syropem kokosowym i jogurtem naturalnym

Moja kolejna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie lub lekki deser czy przekąskę. W roli głównej płatki i brzoskwinie. Polecam :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • płatki kukurydziane 4 łyżki
  • syrop kokosowy 1 łyżka + 2 łyżki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • brzoskwinie 1 sztuka
  • jogurt naturalny 1 opakowanie (165 g) 
 
 Sposób wykonania:
Brzoskwinię myjemy, kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki brzoskwini, dodając łyżkę syropu kokosowego.
Podsmażoną brzoskwinie osączamy na ręczniku papierowym, pozostawiamy do wystudzenia.
Jogurt mieszamy z dwiema łyżkami syropu kokosowego.
Do wysokiej szklanki wrzucamy połowę płatków przeznaczonych na deser. Nakładamy połowę podsmażonych plasterków brzoskwini, które zalewamy jogurtem.
Drugą część pucharka wypełniamy, układając składniki w tej samej kolejności, co wcześniej. Wierzch możemy udekorować kawałkami brzoskwini lub płatkami.

Uwaga: Z podanych składników powstała jedna porcja deseru.

Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.