Dzisiaj proponuję Wam sos z dodatkiem czosnku, mięty i świeżego ogórka. Podany z grillowanym mięsem czy warzywami idealnie spełnia swoją rolę i podkręca smak potrawy.
Sos może również urozmaicić nudne śniadanie. Podany ze świeżym pieczywem i masełkiem sprawdzi się doskonale.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- jogurt grecki 1 opakowanie (180 g)
- ogórek gruntowy 1 sztuka
- świeża mięta drobno posiekana 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnionego ogórka przekładamy do miseczki, delikatnie solimy i pozostawiamy na 15 minut.
Po tym czasie pozbawiamy ogórka nadmiaru wody. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, delikatnie mieszając. Sos doprawiamy
do smaku solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.
Smacznego.
Kusi mnie żeby zrobić :)
OdpowiedzUsuńJest prosty i smaczny, pod warunkiem że ktoś lubi czosnek i miętę ;)
Usuń