piątek, 29 czerwca 2018

Sos jogurtowy z ogórkiem i miętą

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy i dressingi. Szczególnie ukochałam sobie sosy na bazie jogurtu naturalnego. Takie sosy można łatwo i szybko przygotować, wystarczy odrobina kreatywności. Do jogurtu pasuje wiele rzeczy, a co dodamy zależy od naszych preferencji, naszego smaku i pomysłu.
Dzisiaj proponuję Wam sos z dodatkiem czosnku, mięty i świeżego ogórka. Podany z grillowanym mięsem czy warzywami idealnie spełnia swoją rolę i podkręca smak potrawy.

Sos może również urozmaicić nudne śniadanie. Podany ze świeżym pieczywem i masełkiem sprawdzi się doskonale.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • jogurt grecki 1 opakowanie (180 g)
  • ogórek gruntowy 1 sztuka
  • świeża mięta drobno posiekana 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól
  • pieprz czarny mielony


Sposób wykonania:
Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnionego ogórka przekładamy do miseczki, delikatnie solimy i pozostawiamy na 15 minut.
Po tym czasie pozbawiamy ogórka nadmiaru wody. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, delikatnie mieszając. Sos doprawiamy
do smaku solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.





Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.