poniedziałek, 16 lipca 2018

Zupa gulaszowa w stylu mexicano

Myśleliście, że zapomniałam? Nic z tych rzeczy. Pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem bardziej jesienna niż letnia aura, więc zupa gulaszowa będzie w sam raz.
  
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • mięso wieprzowe mielone (z łopatki) 500 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • fasolka szparagowa żółta 100 g
  • papryka świeża czerwona 1 sztuka
  • papryka świeża żółta 1 sztuka
  • papryka świeża zielona 1 sztuka
  • czerwone pesto 1 łyżka
  • pomidorowa pulpa 150 ml
  • smalec 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy smalec. Na gorący tłuszcz wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy 15 minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i czosnek
pokrojone w drobną kostkę. Całość smażymy jeszcze kila minut, następnie podlewamy wodą (500 ml). Mięso gotujemy 10 minut, dodajemy fasolkę, gotujemy 30 minut.
Następnie dodajemy kolorową paprykę, pesto i pulpę pomidorową. Zupę gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy do smaku. Jeżeli chcemy mieć nieco rzadszą zupę dolewamy sobie trochę wody.
Gotową zupę podajemy z ulubionym pieczywem.



Smacznego.

1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.