- mięso wieprzowe mielone (z łopatki) 500 g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- fasolka szparagowa żółta 100 g
- papryka świeża czerwona 1 sztuka
- papryka świeża żółta 1 sztuka
- papryka świeża zielona 1 sztuka
- czerwone pesto 1 łyżka
- pomidorowa pulpa 150 ml
- smalec 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy smalec. Na gorący tłuszcz wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy 15 minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i czosnek
pokrojone w drobną kostkę. Całość smażymy jeszcze kila minut, następnie podlewamy wodą (500 ml). Mięso gotujemy 10 minut, dodajemy fasolkę, gotujemy 30 minut.
Następnie dodajemy kolorową paprykę, pesto i pulpę pomidorową. Zupę gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy do smaku. Jeżeli chcemy mieć nieco rzadszą zupę dolewamy sobie trochę wody.
Gotową zupę podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego.
Bardzo smacznie wygląda, sezonowa zupka 🍲🍲🍲
OdpowiedzUsuń