drobiowe ze świeżą cukinia, cebulka i papryką.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- pierś z kurczaka 500 g
- cukinia 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- papryka czerwona świeża 1 sztuka
marynata do mięsa:
- olej aromatyzowany suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią 4 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- curry
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Mięso wkładamy do miski, solimy, oprószamy pieprzem i curry, skrapiamy olejem (2 łyżki), wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę na większe kawałki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Rozdrobnione warzywa skrapiamy olejem
(pozostałe 2 łyżki).
Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno cukinię, kawałek mięsa, cebulę, paprykę. Czynność powtarzamy raz lub dwa razy przy każdym patyczku,
w zależności od długości szaszłyka. U mnie zmieściłam tylko dwa takie warzywno- mięsne zestawiki.
Szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku (opcja grill). U mnie z racji pogody był to piekarnik.
Szaszłyki układamy na ruszcie, ruszt umieszczamy na głębokiej blaszce (do zbierania kapiącego tłuszczu) i wkładamy do piekarnika. Pokrętło piekarnika
ustawiamy na opcję szybki grill, ustawiamy temperaturę 180- 190 stopni.
Szaszłyki pieczemy po około 15 minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionym sosem, u mnie sosik jogurtowy z ogórkiem i miętą.
Smacznego.
Beatko wpraszam się na jednego :)
OdpowiedzUsuńGosiu dla Ciebie to i więcej się znajdzie, po starej znajomości ;)
UsuńBardzo takie lubię ☺☺
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo aromatyczne i soczyste, więc polecam :)
Usuń