poniedziałek, 16 lipca 2018

Szaszłyki drobiowe z cukinią, cebulą i czerwoną papryką

Lato to idealny czas na szaszłyki i na wykorzystanie świeżych warzyw. Tak się składa, że właśnie teraz mamy środek lata, toteż bez zbędnych opowieści zapraszam Was na soczyste i aromatyczne szaszłyki
drobiowe ze świeżą cukinia, cebulka i papryką.
 
 
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • pierś z kurczaka 500 g
  • cukinia 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona świeża 1 sztuka
marynata do mięsa:
  • olej aromatyzowany suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią 4 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • curry


Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Mięso wkładamy do miski, solimy, oprószamy pieprzem i curry, skrapiamy olejem (2 łyżki), wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę na większe kawałki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Rozdrobnione warzywa skrapiamy olejem
(pozostałe 2 łyżki).



Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno cukinię, kawałek mięsa, cebulę, paprykę. Czynność powtarzamy raz lub dwa razy przy każdym patyczku,
w zależności od długości szaszłyka. U mnie zmieściłam tylko dwa takie warzywno- mięsne zestawiki.
 



Szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku (opcja grill). U mnie z racji pogody był to piekarnik.
Szaszłyki układamy na ruszcie, ruszt umieszczamy na głębokiej blaszce (do zbierania kapiącego tłuszczu) i wkładamy do piekarnika. Pokrętło piekarnika
ustawiamy na opcję szybki grill, ustawiamy temperaturę 180- 190 stopni.



Szaszłyki pieczemy po około 15 minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionym sosem, u mnie sosik jogurtowy z ogórkiem i miętą.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Beatko wpraszam się na jednego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu dla Ciebie to i więcej się znajdzie, po starej znajomości ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wyszły bardzo aromatyczne i soczyste, więc polecam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.