Pierwszy raz zmierzyłam się dzisiaj ze świeżą kukurydzą i próbę uważam za udaną, ponieważ kolby kukurydzy zniknęły z talerza w baaardzo szybkim tempie.
Sposób przygotowania i podania kukurydzy jest najprostszy z możliwych. Dlatego uważam, że to bardzo dobry przepis dla tych, którzy nigdy samodzielnie nie
przygotowywali kukurydzy a mają ochotę to zrobić.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kukurydza 2 sztuki
- woda 1.5 litra
- mleko 200 ml
- cukier 1 łyżka
masełko czosnkowe:
- masło 200 g
- czosnek 2 ząbki (duże)
- sól
Kukurydzę dokładnie obieramy z liści i włókienek, płuczemy pod bieżącą wodą.
Do dużego garnka wlewamy wodę, mleko, dodajemy cukier. Absolutnie nie dodajcie soli, ponieważ wówczas kukurydza zrobi się twarda.
Wodę z mlekiem doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolby kukurydzy. Jeżeli się mieszczą do garnka to w całości, a jeśli nie, możemy każdą kolbę przekroić na połowę.
Kukurydzę gotujemy od momentu zagotowania 10 do 15 minut. U mnie trwało to dokładnie 13 minut. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.
Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy z wody, lekko osączamy i smarujemy, czy jak wolicie nacieramy masełkiem czosnkowym.
Masełko przygotowujemy w trakcie gotowania kukurydzy. Miękkie masło (temperatura pokojowa) ucieramy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli.
Uwaga 1: Oczywiście ilość masła, którą ja podaję w przepisie wystarczy na natarcie nim co najmniej 4 kolb kukurydzy, więc możecie zrobić masełko zmniejszając ilość
składników o połowę lub zaszaleć i ugotować więcej kukurydzy :)
U mnie pozostałe masełko czosnkowe wykorzystam zwyczajnie do pieczywa, ponieważ je uwielbiam. I masło i pieczywo ;)
Uwaga 2: Podając, możecie kukurydzę dodatkowo posolić, jeżeli oczywiście lubicie taką bardziej słoną. Mnie wystarcza ta ilość soli, którą doprawiłam masełko czosnkowe.
Smacznego.
Bardzo lubię i bez masełka. Narobiłaś mi ochoty na kukurydzę :)
OdpowiedzUsuńGosiu pyszna była. Pożarłam ze smakiem, chociaż myślałam że nie zjem, bo akurat sama nie przepadałam do tej pory za kukurydzą. Mnie właśnie masełko z czosnkiem przekonało ha, ha
UsuńNajlepsza😊
OdpowiedzUsuńZ pewnością jeszcze nie raz zrobię w tej wersji, chociaż chodzi mi już po głowie kukurydza pieczona :)
UsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńMy też :)
Usuń