U mnie powstała jako dodatek do hamburgerów, ale z powodzeniem sprawdzi się jako prosta i smaczna surówka do obiadu.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kapusta biała 350 g
- marchew 1 sztuka (duża)
- ogórki kiszone 2 sztuki (duże)
- oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
- cukier 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy gorącą wodą. Można powiedzieć, że jest to pewna forma blanszowania, po mojemu :)
Czekamy, aż woda trochę przestygnie, wówczas odciskamy kapustę.
W ten sposób przygotowana kapusta jest nadal chrupiąca i surowa, ale jednocześnie nieco miększa i łatwiej przyswajalna przez żołądek niż ta, która wodą nie została potraktowana.
Oczywiście można ten etap z wodą pominąć i zwyczajnie dodać resztę składników do poszatkowanej, całkiem surowej kapusty. W zależności, co kto lubi i co może jeść.
Tyle o kapuście, czas na przygotowanie pozostałych warzyw.
Marchew i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, dodajemy oliwę oraz pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Przygotowaną surówkę wkładamy na godzinę
do lodówki, aby smaki w niej zawarte dobrze się przeniknęły.
Smacznego.
Uwielbiam domowe hamburgery☺
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej wtedy wiemy co jemy :)
Usuń