Składniki, których będziemy potrzebować:
- marchew 3 sztuki (duże)
- jabłko 1 sztuka
- śmietana 18% 3 łyżki
- jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 2 łyżki
- sól
Sposób wykonania:
Śmietanę mieszamy z jogurtem. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jabłko ma to do siebie, że szybko po starciu ciemnieje. Nie chcemy tego, bo sałatka wówczas będzie nieapetycznie wyglądać. Ścieramy go więc prosto do sosu śmietanowo- jogurtowego i szybko mieszamy. Takie postępowanie zatrzyma proces ciemnienia jabłka.
Następnie dodajemy startą marchewkę, całość mieszamy i doprawiamy odrobiną soli.
Smacznego.
Moja ulubiona :-) Pyszna
OdpowiedzUsuńNo widzisz, a ja dopiero całkiem niedawno się do niej przekonałam :)
UsuńTaka sałatka nie dość że będzie zdrowa to na dodatek jeszcze bardzo smaczna :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
:)
Usuńmy bardzo lubimy tą surówkę i często robimy
OdpowiedzUsuńMnie to zajęło trochę czasu, ale się do niej przekonałam :) Teraz chętnie ją robię do obiadu albo nawet na lekką kolację.
UsuńPodobno smaków jak nut trzeba się nauczyć😉Tę surówkę akurat wszyscy bardzo lubimy ale do niektórych rzeczy też przekonaliśmy się dopiero po czasie. Smaki też się zmieniły i zamiast ostrych wolimy łagodne. Na szczęście jest w czym wybierać :)
OdpowiedzUsuńU mnie jest podobnie, ostatnio też szukam łagodniejszych rzeczy, tak generalnie. Chociaż jak gdzieś wypatrzę fajny przepis na coś ostrzejszego to muszę zrobić :)
UsuńNie wiem czy próbowałaś przyprawę Harissa? Ona daje właśnie taką delikatną ostrość.
UsuńNie wyżera dziur w gardle ale czuję się dobry smak. Pasuje do różnych dań. Polecam:)
Nie próbowałam, jakoś nam nie było po drodze do tej pory ;) Przy okazji spróbuję.
Usuń