Dzisiaj podrzucam Wam przepis na świąteczne muffinki piernikowe z kremem pomarańczowym. Idealne połączenie smaków, gorąco polecam.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mleko 1/2 szklanki
- margaryna mleczna 80 g
- przyprawa do piernika 1/2 opakowania
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier 1/2 szklanki
- jajka 2 sztuki
- mąka pszenna 350 g
- powidło śliwkowe 1/2 słoiczka
- soda oczyszczona 1 łyżka (płaska)
- skórka pomarańczowa 50 g
- morele suszone 5 sztuk
dodatkowo:
- krem Orange Curd 200 g
- cukrowe gwiazdki do dekoracji
Sposób wykonania:
Mleko podgrzewamy, dodajemy margarynę, przyprawę do piernika, cynamon oraz cukier. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się margaryny i cukru.
Ciasto zdejmujemy z palnika, dodajemy jajka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy partiami mąkę, nadal mieszamy. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy powidło, pokrojone w kostkę morele, skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy.
Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Przed wyjęciem, dla pewności, sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są upieczone. Jeżeli okaże się, że patyczek po wbiciu w muffinkę jest wilgotny, babeczki zostawiamy w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut.
Mleko podgrzewamy, dodajemy margarynę, przyprawę do piernika, cynamon oraz cukier. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się margaryny i cukru.
Ciasto zdejmujemy z palnika, dodajemy jajka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy partiami mąkę, nadal mieszamy. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy powidło, pokrojone w kostkę morele, skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Następnie do każdej papilotki nakładamy porcję ciasta do 2/3 wysokości.
Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Przed wyjęciem, dla pewności, sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są upieczone. Jeżeli okaże się, że patyczek po wbiciu w muffinkę jest wilgotny, babeczki zostawiamy w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut.
Gdy muffinki są wystudzone, delikatnie zdejmujemy z nich papilotki. Babeczki dekorujemy kremem pomarańczowym i cukrowymi gwiazdkami.
Smacznego.
They look so inviting with orange curd!
OdpowiedzUsuńThanks. :)
UsuńPiernikowym słodkościom zawsze powiem TAK :)
OdpowiedzUsuń😊
Usuńpyszne! jeszcze w świątecznym klimacie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale jeśli lubisz pierniki to możesz zrobić i teraz. :)
UsuńŚlicznie wyglądają te ciasteczka, na pewno były fajną ozdobą świątecznego stołu. A połączenie: ciasto piernikowe i pomarańcze zawsze się sprawdza :-) Buziaki!
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzyniu. Faktycznie połączenie sprawdzone, jedno z moich ulubionych. :) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńJej, Beatko, nie wchodzą mi komentarze :-(
OdpowiedzUsuńMoże chwilowo coś nie działało, jak to w Internecie. Niestety nie jest doskonały.
UsuńBoa tarde minha querida amiga. Parece tudo muito gostoso e delicioso. Uma excelente terça-feira.
OdpowiedzUsuńThank you. :)
UsuńWow! Takich babeczek jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawe wykorzystanie kremu pomarańczego:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do skorzystania z przepisu. 😊
UsuńPiękne i bardzo smakowite muffinki <3
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością spróbuję tego połączenia :)
Bardzo mi miło Kasiu. 😘
UsuńZnakomita podpowiedź bo piernikowych babeczek jeszcze nie piekłam. Połączenie smaków zapowiada prawdziwą ucztę.
OdpowiedzUsuńSuper!
Pozdrawiam serdecznie🙂
Dziękuję za miłe słowa. Ciasto piernikowe i krem pomarańczowy faktycznie pasują do siebie idealnie więc szczerze polecam to połączenie. 😘😊
UsuńPyszne i jak ładnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudownie :) Jeszce jedna okazja, by przedłużyć klimat świąt.
OdpowiedzUsuń😊
UsuńPycha :) cudowne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDzięki 😊
UsuńSmacznie wyglądają, zjadłabym takie muffinki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. 😊
UsuńŚwietny pomysł z tym orange curd, przepyszota 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję. 😘
UsuńBardzo apetyczne, pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki Edytko :)
Usuń