poniedziałek, 17 stycznia 2022

Muffinki piernikowe z orange curd

Dzisiaj podrzucam Wam przepis na świąteczne muffinki piernikowe z kremem pomarańczowym. Idealne połączenie smaków, gorąco polecam.


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • mleko 1/2 szklanki
  • margaryna mleczna 80 g
  • przyprawa do piernika 1/2 opakowania
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 350 g
  • powidło śliwkowe 1/2 słoiczka
  • soda oczyszczona 1 łyżka (płaska)
  • skórka pomarańczowa 50 g
  • morele suszone 5 sztuk
dodatkowo:



Sposób wykonania:
Mleko podgrzewamy, dodajemy margarynę, przyprawę do piernika, cynamon oraz cukier. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się margaryny i cukru.
Ciasto zdejmujemy z palnika, dodajemy jajka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy partiami mąkę, nadal mieszamy. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy powidło, pokrojone w kostkę morele, skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy.

Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Następnie do każdej papilotki nakładamy porcję ciasta do 2/3 wysokości.

Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Przed wyjęciem, dla pewności, sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są upieczone. Jeżeli okaże się, że patyczek po wbiciu w muffinkę jest wilgotny, babeczki zostawiamy w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut.

Gdy muffinki są wystudzone, delikatnie zdejmujemy z nich papilotki. Babeczki dekorujemy kremem pomarańczowym i cukrowymi gwiazdkami.



Smacznego.





30 komentarzy:

  1. They look so inviting with orange curd!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernikowym słodkościom zawsze powiem TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne! jeszcze w świątecznym klimacie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ale jeśli lubisz pierniki to możesz zrobić i teraz. :)

      Usuń
  4. Ślicznie wyglądają te ciasteczka, na pewno były fajną ozdobą świątecznego stołu. A połączenie: ciasto piernikowe i pomarańcze zawsze się sprawdza :-) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzyniu. Faktycznie połączenie sprawdzone, jedno z moich ulubionych. :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Jej, Beatko, nie wchodzą mi komentarze :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może chwilowo coś nie działało, jak to w Internecie. Niestety nie jest doskonały.

      Usuń
  6. Boa tarde minha querida amiga. Parece tudo muito gostoso e delicioso. Uma excelente terça-feira.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Takich babeczek jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawe wykorzystanie kremu pomarańczego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do skorzystania z przepisu. 😊

      Usuń
  8. Piękne i bardzo smakowite muffinki <3
    Z przyjemnością spróbuję tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znakomita podpowiedź bo piernikowych babeczek jeszcze nie piekłam. Połączenie smaków zapowiada prawdziwą ucztę.
    Super!
    Pozdrawiam serdecznie🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Ciasto piernikowe i krem pomarańczowy faktycznie pasują do siebie idealnie więc szczerze polecam to połączenie. 😘😊

      Usuń
  10. Pyszne i jak ładnie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie :) Jeszce jedna okazja, by przedłużyć klimat świąt.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha :) cudowne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie wyglądają, zjadłabym takie muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł z tym orange curd, przepyszota 🙂

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.